KANNAN HUOLTA IHMISTEN TERVEYDESTÄ, HYVINVOINNISTA JA TURVALLISUUDESTA

Kirjoittaja:

Julkaistu:

Kategoria:

Kirjoittaja Leena Mankkinen

Toimiva, sujuva ja turvallinen arki merkitsee peruspalvelujen saatavuutta, vaikuttavuutta ja riittävyyttä.

Mikä sitten on riittävää? Jos sanotaan, että lakisääteiset asiat ainakin hoidetaan, niin onko se riittävää? Sosialidemokraattien tavoite on, että kiireettömään hoitoon on päästävä 7 vuorokaudessa. Jo aiemmin olemme esittäneet omalääkärimallin käyttönottoa. Nopea ja oikea-aikainen hoito perusterveydenhuollossa ehkäisee useimmiten kalliiseen erikoissairaanhoitoon joutumisen. Sote-uudistuksen tärkein tavoite oli perusterveydenhuoltoon ja matalan kynnyksen palveluihin satsaaminen; terveysasemien ja lähiasemien sulkeminen ei tuota tavoitetta tue.

SUURENA huolenaiheena on se, että millaisia seurauksia maan hallituksen sosiaaliturvaan tekemät heikennykset ja leikkaukset synnyttävät. Vakavaa oirehdintaa esiintyy jo nyt koulujen väkivallan lisääntymisenä. Erityisesti se, että tekijät ovat entistä nuorempia ja ovat varustautuneet erilaisin välinein, vaatii tilanteeseen puuttumista. Tuntuu todella oudolta, että Pirha suunnittelee (luettu Aamulehdestä) lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin isoa muutosta. Psykiatriset sairaanhoitajat poistuvat kouluista (?) ja walk in -palvelu loppuu tilanteessa, missä opettajat ovat jaksamisen äärirajoilla!

TOINEN suuri huolenaihe on kaikenikäisten ihmisten liikkumattomuus. UKK-instituutin mukaan Pirhan alueella jopa 76 % väestöstä liikkuu liian vähän, mistä aiheutuu mielettömän suuret kustannukset yhteiskunnalle, siis kaupungille ja hyvinvointialueelle. Yhteistyössä pitäisi löytää lääkkeet ongelman hoitamiseen, sillä liikunnalla voidaan ehkäistä monien kansansairauksien syntyminen tai ainakin siirtää ilmaantumista eteenpäin, esimerkkinä diabetes. Kelasta saadun tilaston mukaan diabeteslääkkeitä ostaneiden henkilöiden määrä on Pirhan alueella viimeisen 4 vuoden aikana jatkuvasti kasvanut.


KOLMANNEKSI aiheeksi nostan ikäihmisten palvelut. Kaikki tietävät, että yli 75-vuotiaiden määrä kaksinkertaistuu lähivuosikymmeninä. Se tietää palvelutarpeen huomattavaa lisääntymistä kaikilla tasoilla. Palveluja on tarjottava kunkin ikäihmisen yksilöllistä tarvetta vastaavasti ja hoitosuunnitelmaan perustuen. Ympärivuorokautista hoitoa tarvitseville on oltava riittävästi hoitopaikkoja tarjolla, samoin yhteisöllistä asumista tarjoavien asuntojen riittävyys eri kunnissa mietityttää. Kotihoidon resursseja on lisättävä, jotta kotona asuminen onnistuu mahdollisimman pitkään. Pirhan ikäihmisten päivätoimintaa koskeva muutosesitys on viime viikoina saanut valtavasti huomiota yli puoluerajojen. Esitystä käsiteltiin aluevaltuuston seminaarissa 10. maaliskuuta ja kyllä keskustelua riitti. Suunnitelman mukaan päivätoimintaa oltaisiin muuttamassa osin etätoiminnaksi, jolloin kasvokkain tapahtuvat tapaamiset jäisivät pois. Ja juuri niitähän yksinäiset ihmiset eniten kaipaavat. Kyse on ennaltaehkäisevästä toiminnasta. Päivätoiminta on nykymuodossaan tarjonnut myös omaishoitajille tarpeellisen hengähdystauon. Valtuusto päätti yksimielisesti palauttaa hankkeen uudelleen valmisteltavaksi

REILUN kahden vuoden aikana on Pirhassa tapahtunut huomattavan paljon uudistuksia. Edellä esitin vain muutaman noston valtuuston toiminnasta. Paljon on saatu myös hyvää aikaan, mutta hyvä kello ei aina kuulu kauas. Digitalisaation eteneminen on ollut ripeää ja jatkuu edelleen. Henkilöstöpula on uhkatekijä, siksi henkilöstön hyvinvoinnista on pidettävä hyvää huolta. Uudella valtuustolla riittää töitä.

LEENA MANKKINEN
Ylöjärven kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja
Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuutettu ja
aluehallituksen varajäsen sekä yksilöasiain jaoston puheenjohtaja
Diabetesliiton hallituksen jäsen