IKÄIHMISTEN YKSINÄISYYS: JOKAINEN ANSAITSEE TULLA KOHDATUKSI MYÖS ELÄMÄN LOPPUPUOLELLA

Kirjoittaja:

Julkaistu:

Kategoria:

Kirjoittaja Heikki Puttonen

Yhteiskunta muuttuu ja oikea yhteisöllisyys vähenee. On aika herätä ja kohdata todelliset haasteet, kuten yksinäisyys. Yksinäisyys on erityisen merkittävä haaste ikäihmisten hyvinvoinnille Ylöjärvellä ja laajemmin Pirkanmaalla. Yli puolet 75 vuotta täyttäneistä asuu yksin, mikä lisää yksinäisyyden riskiä ja voi johtaa vakaviin terveysongelmiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin, muistisairauksiin ja masennukseen.

Koronapandemia pahensi tilannetta entisestään, sillä monet ikäihmiset joutuivat eristäytymään kotiinsa, mikä vähensi sosiaalisia kontakteja. Osa näistä henkilöistä ei ole vieläkään palannut esimerkiksi yhdistysten toimintaan mukaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan 42 prosenttia ikäihmisistä kokee ei-toivottua yksinäisyyttä, joka heikentää elämänlaatua ja hyvinvointia.

Ikäihmisistä Pirkanmaan hyvinvointialueen tasolla 13,1 prosenttia 75 vuotta täyttäneistä ja 10,1 prosenttia 65 vuotta täyttäneistä koki yksinäisyyttä vuonna 2022. Kuka tässä yhteiskunnassa haluaa sen kokemuksen, että kun vietetään elämän loppupuolta, niin se täytyy tehdä yksinäisyydessä? Puhumattakaan siitä, että kuka haluaa kuolla niin, että kuolinvuoteen vierellä ei ole ketään. Tätä ei varmastikaan kovin moni toivo. Kenenkään ei kuuluisi jäädä tässä yhteiskunnassa yksin. Jokainen ansaitsee vierelleen ihmisiä, jotka ovat rinnalla elämän loppuun saakka.

Ylöjärveläiset yhdistykset järjestävät toimintaa, joka mahdollistaa kaupunkilaisten osallistumisen aktiiviseen tekemiseen ja yhdessä olemiseen. Tämä tukee ihmisten elämänlaatua ja yhteisöllisyyttä. Voidaan ajatella, että jos tämä mahdollisuus poistuisi, se lisäisi kaupunkilaisten yksinäisyyttä entisestään ja vähentäisi osallisuutta sekä kuulumista isompaan yhteisöön. Yhteisöillä ja yhdistyksillä on merkittävä rooli myös paikkakunnalle kotoutumisessa.

Voimmeko me yhdessä kaupunkina kaventaa ihmisten hyvinvointieroja? Voisiko naapuri joskus tervehtiä samassa rapussa asuvaa naapuria? Yksinäisyyden torjuminen on yhteinen haaste, mutta yhdessä voimme löytää ratkaisuja ja parantaa ikäihmisten hyvinvointia. Tukekaamme kaupunkina paikallisia yhdistyksiä myös jatkossa niin, että ikäihmisillä on mahdollisuus kohdata toisiaan mukavan yhdessä tekemisen merkeissä.

Heikki Puttonen
kuntavaaliehdokas (sd.)